Zwemles en diploma zwemmen

Vroeger was het normaal als je kind startte met zwemles als het een jaar of 7, 8 was.
Tegenwoordig zien we steeds meer dat ouders ervoor kiezen om hun kinderen met 4 of 5 jaar te laten starten met zwemles. Een goede ontwikkeling vinden wij, want zeg nou eerlijk, wie gaat er met een veilig gevoel op vakantie als je kind niet kan zwemmen? Waarom langer wachten? Hoe jonger ze zijn hoe minder vaak ze angst voor water hebben (ontwikkelt). Minder angst betekent dat ze  sneller watervrij zullen zijn. En sneller watervrij maakt het makkelijker om een zwemdiploma te halen.

Ondanks het feit dat kinderen al op jonge leeftijd starten met zwemles, merken wij vaak dat ouders het toch niet snel genoeg vinden gaan. Iedere week naar die zwemles en na maanden zwemmen is het afzwemmen nog niet in zicht...

Belangrijk om te weten is dat alle kinderen kunnen leren zwemmen , maar dat niet ieder kind daar even lang over doet. 80% van de kinderen zijn gemiddeld, 10% van de kinderen zijn sneller dan gemiddeld en 10% van de kinderen doen er wat langer over dan de rest. Wat maakt dat maandje langer nu uit, iedereen wilt dat zijn/haar kind toch zo goed mogelijk zwemt, of niet? Zwemmen leren kinderen voor het leven, een leven lang zwemplezier.

Ale kinderen zijn verschillend, gelukkig maar. De een leert sneller dan de ander, dit kan te maken hebben met bijvoorbeeld motoriek. Niet iedereen ontwikkelt zich namelijk in hetzelfde tempo.

Wat ook vaak meespeelt is angst.Een kind dat heel bang is voor water, associeert zwemles met iets wat niet leuk is waardoor het wat moeizamer kan verlopen.Een kind dat juist plezier heeft in zwemmen en graag naar de zwemles komt, leert sneller en zal ook sneller een zwemdiploma halen.

Het is daarnaast belangrijk om zelf een positieve houding te hebben. Als je je kind steeds waarschuwt dat water gevaarlijk is en daar paniekerig over doet, ontstaat er juist angst voor water.

Ga zelf zwemmen
De beste methode om te leren zwemmen is vooral doen en veel herhalen. Ga daarom lekker in je vrije tijd met je kind zwemmen. Dit helpt niet alleen om sneller te leren zwemmen, maar het is ook nog eens heel erg leuk en een goede manier om de band tussen jezelf en je kind te versterken. Belangrijk is om tijdens het oefenen vooral veel te praten over wat je samen ziet, dit zorgt ervoor dat het allemaal wat minder eng wordt.
Zoals hierboven beschreven is het vooral belangrijk om plezier te maken. Spelen en ravotten met je kind in het ondiepe water is hiervoor de perfecte manier. Laat zien dat het leuk is om gekke bewegingen te maken, te rennen en springen door het water. Maak gebruik van heel het lichaam en spetter er lekker op los. Zo leert je kind omgaan met de tegendruk van het water en met de spetters in het gezicht. Vooral in het begin van het zwemtraject is dit erg belangrijk. Gaat je kind al richting afzwemniveau, dan is het goed om naast het spelen ook veel baantjes te zwemmen en echt meters te maken.

Wees eerlijk tegenover jezelf
Wat erg belangrijk is, is dat je eerlijk bent tegenover jezelf, maar ook vooral tegenover ons zweminstructeurs. Vertel het als er bijzonderheden zijn. Is je kind bijvoorbeeld hoogbegaafd, heeft het watervrees, zijn er motorische problemen? Als je dit op tijd vertelt kunnen wij daar rekening mee houden. Het gebeurt namelijk best vaak dat er motorische problemen zijn bij kinderen. Wij kunnen dan extra aandacht schenken aan de zwakke punten. Vaak zien we dan al na een aantal (extra) lessen extra aandacht een duidelijke verbetering.

Voor de zwemles begint
Als je kind naar zwemles gaat, zorg er dan voor dat je voor de zwemles even ontspant. Ga op tijd weg en zorg ervoor dat je op tijd bent zodat je niet hoeft te haasten. Wat ook helpt is de allereerste keer iets eerder te komen zodat je goed kan zien wat er allemaal gebeurt. Wij weten als geen ander dat een allereerste les superspannend kan zijn. Daarom kun je voordat je begint met zwemles altijd een keer komen kijken bij ons. Je maakt dan op een laagdrempelige manier kennis met ons zwembad, de instructeurs, de methodiek en eventueel andere kinderen in de groep. Tevens staan wij open voor allerlei inhoudelijke vragen. Iets wat de ouders altijd op prijs stellen!

Zet je kind niet onder druk
Een van de dingen die je vooral NIET moet doen is je kind onder druk zetten. Ik snap dat je wilt dat je kind snel afzwemt, maar dit werkt juist averechts. Wil je kind iets niet, of durft het niet, ga dan niet pushen. Maak het zwemmen niet tot een rottige ervaring, maar zorg dat het leuk blijft. Heeft je kind even helemaal geen zin meer om te zwemmen, overleg dat dan even met ons. We zoeken dan samen naar de beste oplossing en wat het beste is voor je kind. Wij pushen kinderen ook niet, wij willen dat ieder kind met plezier naar de zwemles komt. Een kind gaat afzwemmen als hij/zij er klaar voor is. Het is de instructeur die dit bepaald.

Wij streven naar een zo goed mogelijke kwaliteit bij het diploma zwemmen. Hierbij houden wij rekening dat het ene kind voor een '6' zwemt en de ander voor een '10'. Tijdens het diploma zwemmen worden wij steekproefsgewijs gecontroleerd door de Nationale Raad Zwemdiploma's. Onvoldoende kwaliteit tijdens het diploma zwemmen betekent dat wij een slechte beoordeling krijgen en dus kans op intrekking van onze licentie met alle gevolgen vandien. Dit willen wij uiteraard niet en streven daarom een zo hoog mogelijke kwaliteit na. Wij houden kinderen niet langer vast dan nodig, als ze goed genoeg zijn gaan ze afzwemmen.

Uiteraard duurt het A diploma het langst, kinderen kunnen niets als ze binnenkomen en kunnen na het A diploma schoolslag, enkelvoudige rugslag, borst en rugcrawl, drijven op de buik en rug, 3 meter onderwater zwemmen door een verticaal in het water hangend zeil en watertrappem.

Bij het B diploma moet u rekening houden met een duur van 2 tot 3 maanden. Hierbij wordt alles van diploma A uitgebreid. Afstanden worden langer, technieken worden verbetert.

Bij het C diploma moet u rekening houden met een duur van 3 tot 5 maanden. C diploma eisen zijn veranderd en flink verzwaard. Ook hier worden afstanden vergroot, bij het kledingpakket wordt een jas toegevoegd en bij de borstcrawl wordt de ademhalingstechniek toegevoegd.

Zwemdiploma A
Je beheerst vaardigheden voor een zwembad zonder attracties. Zwemdiploma A is de opstap naar Zwemdiploma B en het complete Zwem-ABC.

Zwemdiploma B
Je beheerst vaardigheden voor een zwembad met attracties, zoals een (wildwater)glijbaan, een golfslagbassin en een stroomversnelling. Zwemdiploma B is de tussenstap naar Zwemdiploma C = Nationale Norm Zwemveiligheid.

Zwemdiploma C = Nationale Norm Zwemveiligheid
Je beheerst vaardigheden voor een zwembad met attracties en in open water zonder stroming of grote golfslag, zoals recreatieplassen en bredere sloten/vaarten (behalve in de zee). Met dit diploma voldoe je aan de Nationale Norm Zwemveiligheid.
 
Cookie instellingen